Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά:
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο (ή και λιγότερο)
2 ξυλάκια κανέλας
σταφίδες
καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
κουκουνάρι
ξύσμα πορτοκαλιού
κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:
1. Σ’ ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας και αφήνουμε να βράσει και να γίνει σιρόπι.
2. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να σκουρύνει.
4. Πολύ προσεκτικά (γιατί πιτσιλάει άσχημα) προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο με μια κουτάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μελώσει το μίγμα.
5. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού και βάζουμε σε μια φόρμα για κέηκ.Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει.
6. Όταν το βγάλουμε από τη φόρμα, πασπαλίζουμε με κανέλα σκόνη. Προαιρετικά στολίζουμε την επιφάνεια με καρύδια κομμένα στη μέση ή με ολόκληρα αμύγδαλα.


6 σχόλια:

brexians είπε...

dokimaseto me 1 1/2 xondro kai 1/2 psilo simigdali kai anti ladi boytyro agno!!!!!
sou lew gia allo pragma
filakia

nosyparker είπε...

;-)

Ανώνυμος είπε...

θα το δοκιμάσω :-)

Ανώνυμος είπε...

Σ΄ευχαριστώ πολύ για το link. θα φτιάξω κάτι και θα στο αφιερώσω! :-)

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Οντως λιγοτερο λαδι χρειαζεται μιας και το εφτιαξα πριν καμια δεκαρια μερες!

Επισης κανα δυο μεγαλες κουταλιες μελι αγνο στο σιροπι θα το απογειωσει κι αν θες να το κανεις πιο εγωτικο μπορεις να βαλεις καρυδα τριμμενη!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων

nosyparker είπε...

@ πυγμαλίων

είναι καθαρά θέμα γούστου. Εγώ δεν έβαλα πάνω από 3/4 του ποτηριού λάδι και πάλι θα τον προτιμούσα λίγο πιο "στεγνό" τον χαλβά. Αν κάτσει όμως 2-3 μέρες στο ψυγείο σφίγει αρκετά, οπότε μάλλον του χρειάζεται το λάδι. Εκτός αν τον φάτε αυθημερόν. ;-)